Safe and Sound Protocol

Safe and Sound Protocol – Therapie Den Haag

Wat is het Safe and Sound Protocol (SSP)?

Het Safe and Sound Protocol is een nieuwe luistermethode die het autonomen zenuwstelsel leert om langzaam tot rust te komen en te ontspannen. Psychiater dr. Stephen Proges, grondlegger van de polyvagaal theorie, heeft deze luistermethode ontwikkeld. Hij heeft inmiddels meer dan 30 jaar lang wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de functies van het autonoom zenuwstelsel, met name op het gebied van stress en veiligheid.

Volgens de polyvagaal theorie is het zenuwstelsel de basis van welzijn. Als door stress, trauma of andere aandoeningen het autonomen zenuwstel overbelast raakt, dan kom je in de welbekende overlevingsstrategieën terecht, zoals vecht, vluchten of bevriezen. Als uiteindelijk deze strategieën de basis worden van jouw zijn, dan heeft dat invloed op hoe je omgaat met anderen, hoe jij je omgeving ervaart of hoe jij je voelt over jezelf.

Het Safe and Sound Protocol is een luisterprogramma met speciaal gefilterde muziek die de middenoorspieren traint om zich te concentreren op specifieke frequenties van de menselijke stem die een gevoel van veiligheid en ontspanning versterken. Het Safe and Sound Protocol helpt je terug te keren naar een basislijn van veiligheid en ontspanning. Oftewel, je autonome zenuwstelsel komt terug in balans

Heb jij het idee dat je altijd aanstaat? Voel je je onrustig of uit balans? Lukt het je niet om te ontspannen en voel je jezelf overprikkeld? Lijkt het dat je constant in de vecht of vluchtmodes staat? Of misschien wel in de bevriesmodes?

Hoe fijn is het dan om weer te kunnen ontspannen en echt tot rust te komen!

Het autonome zenuwstelsel – Nervus Vagus

Geluiden in onze omgeving kunnen veranderingen in je autonome zenuwstelsel veroorzaken. Bijvoorbeeld verschuivingen in de richting van een stressreactie of verschuivingen in de richting van ontspannen en sociaal gedrag. De specifieke frequenties die in het Safe and Sound Protocol worden gebruikt, activeren delen van je hersenen en brengt het zenuwstelsel in balans zodat het minder gevoelig wordt voor stressoren. Wanneer de Nervus Vagus (een belangrijke hersenzenuw) wordt gestimuleerd, ontstaat er ontspanning, veiligheid en vertraagt het je hartslag. Als je ontspannen bent, ben je beter in staat om je te concentreren, jezelf te reguleren en contact te maken met anderen.

Het Safe and Sound Protocol is geen wondermiddel, maar het kan fysiologische veranderingen veroorzaken die anders moeilijk te bereiken zijn. Het kan je een eind op weg helpen op het pad dat je aan het bewandelen bent. Een groot voordeel van het Safe and Sound Protocol is dat je niet volledig hoeft te begrijpen wat jouw worstelingen heeft veroorzaakt.

 

Voor wie?

Het Safe and Sound Protocol is gunstig voor iedereen met elk type ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het wordt meestal toegepast op:

 • Traumageschiedenis of PTSS
 • Angst
 • Long COVID klachten
 • ADHD
 • Sensorische gevoeligheden
 • Chronische pijn
 • Gedragsproblemen
 • Emotionele ontregeling
 • Licht traumatisch hersenletsel
 • Autisme Spectrum Stoornis
 • Slaapproblemen

Hoe werkt het?

Het luisteren van de gefilterde muziek doe je thuis in je veilige omgeving. We maken eerst een afspraak voor een gesprek waarna ik je toegang geef tot de app van Unyte Ils. Via deze app luister je de eerste 5 uur. Vaak beginnen we met Core en kunnen daarna nog de Balance versie doen, ook 5 uur.

Iedere dag probeer je maximaal 30 minuten te luisteren. Minder mag zeker! Less is more! Kijk wat jouw systeem aankan. Zolang je het maar dagelijks doet. Voor volwassenen is er keuze uit popnummers en klassiek en voor kleine kinderen zijn er kinderliedjes.

Wat kun je verwachten van het Safe and Sound Protocol (SSP)?

Sommige van de veranderingen kunnen onmiddellijk optreden. Over het algemeen wordt er direct al een gevoel van ontspanning ervaren. Je zult merken dat je je emotioneel meer in balans voelt, rustiger bent en prikkels minder hard binnen komen.

De meeste veranderingen treden op gedurende 3 maanden of langer. Dit komt omdat je nu in staat bent om op een nieuwe veilige manier in contact te zijn met anderen. En dit proces geeft je feedback en zal het gevoel van rust en veiligheid doen uitbreiden.

Ondersteuning van een andere therapie verhoogt de winst enorm. Maar het is ook te luisteren zonder enige vorm van therapie.

Contact

Denk je dat het Safe and Sound Protocol ook voor jou zal werken? Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact met me op. Je kunt mailen of bellen met brainsound, Therapie Den Haag.