Neurofeedback – Therapie Den Haag

Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde training die erop gericht is de veerkracht en de flexibiliteit van jouw hersenactiviteit te vergroten. Bepaalde klachten gaan samen met afwijkende patronen in de hersenactiviteit. Het is gebaseerd op het principe dat wanneer je hersenactiviteit verandert, je klachten ook veranderen. Neurofeedback is een training die ervoor zorgt dat jouw brein weer in balans komt!

Neurofeedback is geschikt voor alle leeftijden. Het maakt niet uit of je 4 jaar bent of 80 jaar. Ook jij kan gebruik maken van deze geweldige, veilige methode. In mijn praktijk heb ik al veel mensen met concentratieproblemen, angststoornissen, burn-outs, slapeloosheid, somberheidsklachten en piekergedachten succesvol geholpen.

Hoe vaker je Neurofeedback ondergaat, hoe beter de veranderingen in je brein worden vastgelegd. Uiteindelijk ontstaat er een effect dat blijvend is. Het effect van Neurofeedback is merkbaar doordat je hersenen beter functioneren en je klachten minder worden. Je hebt een getraind brein, dat beter bestand is tegen de effecten van hevige of langdurige stress, spanning, slapeloosheid of angsten. Ik gebruik Neurofeedback als ondersteuning van de andere therapieën. Daarnaast is Neurofeedback ook een zeer geschikte training voor kinderen!

Je zult het volgende gaan merken:

  • beter ontspannen
  • dieper slapen
  • verbetering van de concentratie
  • meer zelfvertrouwen
  • beter kunnen loslaten van zaken
  • minder angsten
  • verlichting van de depressiviteit
  • meer inzicht krijgen in eigen gedrag
  • grotere focus
  • rustiger hoofd
Brainsound_3046_6

Verschillende methoden; NeurOptimal® en Brainmarker

NeurOptimal® is een dynamische, non-lineaire vorm van Neurofeedback die uniek is in zijn soort. Hierdoor is voor de training geen diagnose of voormeting nodig. Het systeem biedt het brein namelijk de nodige informatie (feedback) om zichzelf te kunnen (re)organiseren. Wanneer je brein dat doet, vallen er heel veel klachten weg. Je voelt je rustiger, energieker, helderder in het hoofd en meer gefocust. Het leert de hersenen en het centraal zenuwstelsel om optimaal te functioneren. Deze vorm van Neurofeedback pakt het hele spectrum van het brein, dus alle hersengolven.

Hoe werkt NeurOptimal®

Ik plak 5 sensoren op je hoofd en oren. Deze sensoren meten je hersenactiviteit. Tijdens de training vinden er hele kleine onderbrekingen in het geluid van de film of de muziek plaats. Dit is de feedback die je krijgt als je hersengolven instabiliteit vertonen. Met behulp van deze feedback reorganiseert jouw brein zichzelf zodat het kalmer, flexibeler en veerkrachtiger wordt. De training zelf duurt 33 minuten. Het is een zeer fijne methode waarbij je zelf niets hoeft te doen en vrijwel niets merkt.

Hoe lang duurt de NeurOptimal®

Neurofeedback als ondersteuning bij de therapie duurt gemiddeld 10-15 sessies. Dan is er een goede basis gelegd voor een betere balans. Afhankelijk van het klachten patroon en het brein zullen er meer of minder sessies nodig zijn.

Brainmarker is een lineaire vorm van Neurofeedback. Dat betekent dat er één specifieke hersengolf getraind wordt. Dit werkt zeer goed voor ADHD / ADD klachten. De EEG-band die hiervoor gebruikt wordt, meet de globale activiteit van het brein en laat de meest voorkomende toestanden zien: onderactivatie, remming, activatie en overactivatie. De hersenen veranderen continu van toestand. Dit zie je ook in een EEG-meting: het signaal van de hersenen is nooit constant maar verandert steeds. Deze verandering vormt de basis van Neurofeedback: een persoon ziet zijn eigen hersenactiviteit veranderen en krijgt positieve feedback op die momenten waarop de activiteit verbetert. Deze vorm van leren heet operante conditionering: je leert door positieve feedback. We weten niet hoe we dit doen, we weten alleen dat het steeds beter gaat. Net als bij fietsen: als kind leren we met vallen en opstaan. Plotseling blijven we beter en langer zitten op de fiets en deze toestand van hersenen en spieren wordt positief bekrachtigd. Met langdurig resultaat. Fietsen verleer je ook niet meer.

Hoe werkt Brainmarker 

Met de thuisapparatuur ga je thuis aan de slag. Minimaal drie keer per week train je 30 minuten. Je maakt een eigen afspeellijst in YouTube. Met deze zelfgekozen filmpjes wordt getraind. De app van Brainmarker is verbonden met de EEG-band op het hoofd. De zwarte balken over het filmpje worden ‘aangestuurd’ door jouw breinactiviteit. Bij de gewenste breinactiviteit wordt het beeld groter en wordt jouw brein dus beloond. Dit is prettig. Je brein gaat steeds vaker deze toestand oproepen door de positieve conditionering. Ook als je niet aan het trainen bent. Door de exacte manier van meten kunnen we hele kleine verschillen laten zien, die je zelf helemaal niet merkt. Op den duur worden de veranderingen groter en ga je de verschillen merken: de hersenen zijn steeds vaker in de betere toestanden.

Hoe lang duurt Brainmarker 

Voor een langdurig effect bij bijvoorbeeld ADHD-klachten train je minstens 40 sessies. Stress is een toestand en kan na 20 sessies al zichtbaar verbeteren. Alle protocollen in de Brainmarker zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bij de meeste personen zijn de eerste kleine veranderingen merkbaar na 10 sessies, blijvende veranderingen duren vaak langer, soms wel tussen de 20 en 40 sessies. 

Contact

Wil je meer weten over Neurofeedback? Bel 06 19312236 of mail met brainsound, Therapie Den Haag of kijk op de NVNF pagina.