Trauma

Meer informatie? Neem contact op

Traumaverwerking – Therapie Den Haag

Wat is een trauma?

Een trauma begint met iets ingrijpends dat je hebt meegemaakt. Dat kan in het recente verleden zijn, maar het kan evengoed al heel lang geleden zijn gebeurd. Een trauma kan bijvoorbeeld een verkeersongeluk zijn, een gewelddadige overval of een inbraak, maar ook een echtscheiding of een plotseling ontslag.

Het kan zijn dat je merkt dat de gebeurtenis nog steeds veel invloed op je heeft. Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal. Je wordt soms ineens overvallen door flashbacks van de gebeurtenis of hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je het opnieuw beleeft.

Misschien denk je dat je de gebeurtenis hebt verwerkt. Tenminste, je hebt er geen last meer van, want je denkt er niet meer aan. En dan, ineens, kan het zijn dat de emotie van de gebeurtenis in alle hevigheid uitbarst. Iets heeft je getriggerd.

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

En dan ben je ineens alle grip op je gevoelens en emoties kwijt. Je kunt het niet negeren, het laat je niet los. Je krijgt nachtmerries, woedeaanvallen, vreselijk verdriet. Je voelt je niet meer jezelf en je bent uit balans. Mensen met PTSS hebben last van verhoogde prikkelbaarheid. Je voelt je bijvoorbeeld gespannen, onrustig en alerter. Het kan ook zo zijn dat je slechter slaapt en moeite hebt met concentratie. Daarnaast kan het ook zijn dat je schrikachtig bent en je sneller geïrriteerd raakt.

Loop er niet te lang alleen mee

Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten. Misschien ben je bang dat als je erover gaat praten, je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

Traumaverwerking

Trauma is gelukkig heel goed te behandelen. Ik help je graag met het verwerken hiervan. EMDR is hiervoor een hele mooie behandeling. Enkelvoudige trauma’s zijn in een aantal sessies al te verhelpen. Meervoudige trauma’s nemen meerdere sessies in beslag.

Contact

Voor een vrijblijvend advies, vragen en hulp, bel of mail met brainsound, Therapie Den Haag.