Somberheid en depressie

Somberheid en depressie – Therapie Den Haag

Je bent somber

Je voelt je somber. Dat heeft iedereen wel eens, maar bij jou blijft die neerslachtige stemming aanhouden. Sterker nog, het bepaalt wat je doet en vooral wat je niet doet. Je hebt zo weinig energie dat het leven aan je voorbij glijdt, je kunt nergens meer van genieten en je hebt de neiging je overal uit terug te trekken. Het liefst wil je wegkruipen in je bed.

Wanneer heb je nu een depressie?

In mijn praktijk kunnen we met een vragenlijst vaststellen in welke mate jij last hebt van een depressie. Om alvast een beeld te krijgen kun je kijken naar de symptomen hieronder. Waarschijnlijk zal je jezelf hierin herkennen. Heb je minstens 4 weken achter elkaar last van minimaal 5 van de punten hieronder, dan heb je waarschijnlijk een depressie.

  • Je bent het grootste deel van de dag neerslachtig
  • Dingen die je vroeger leuk vond, kunnen je nu niet boeien
  • Je hebt gewicht verloren of bent juist aangekomen
  • Je kunt heel rusteloos zijn
  • Je bent moe en hebt nauwelijks fut
  • Je “zit in je hoofd”; piekeren, zorgen, angsten
  • Concentreren is moeilijk
  • Je hebt last van een schuldgevoel en voelt je minderwaardig
  • Suïcidale gedachten of suïcidepogingen

Hoe is het zo gekomen?

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Deze vraag zal je niet altijd veel opleveren. Somberheidsklachten kunnen namelijk overal vandaan komen en vaak zijn er meerdere “aanleidingen”. Ook aanleg, persoonlijke problematiek en zelfs lichamelijke klachten kunnen tot een depressie leiden.

Behandeling van een depressie

Bij het behandelen van een depressie is het belangrijkste doel om de negatieve spiraal waarin je bent beland te doorbreken. Ik zal samen met jou onderzoeken wat de ontstaansfactoren zijn en zal je helpen met het veranderen van je denk- en gedragspatronen. Ook zal ik je stimuleren om langzaam weer dingen op te pakken.

Naast het praten werkt Neurofeedback ook heel ondersteunend. Het brengt je brein weer in balans en zal de scherpe kantjes van de depressie afhalen. Misschien beslissen we ook nog wel dat je de Alpha Stim thuis kunt gaan gebruiken.

Contact

De eerste stap heb je al gezet! Heel goed. Je mag altijd bellen en mailen als je nog vragen hebt. Wil je direct een intakegesprek inplannen, dan kan dat natuurlijk ook. Neem telefonisch contact op of vul het contactformulier in voor een afspraak bij brainsound, Therapie Den Haag.