Onzekerheid en zelfvertrouwen

Onzekerheid en zelfvertrouwen – Therapie Den Haag

Veel mensen hebben last van een verminderd zelfvertrouwen en een negatief beeld van zichzelf. Dit uit zich bijvoorbeeld in negatieve gedachten over zichzelf, zoals “Iedereen doet het beter dan ik”, “Hoe kan diegene mij nou leuk vinden?” of “Ik ben ontzettend saai”. Deze gedachten leiden tot een naar gevoel over jezelf. Als dit soort gedachten en dit nare gevoel vaak bij jij opkomen, spreken we van een negatief zelfbeeld.

Heb jij ook het gevoel dat je te weinig zelfvertrouwen hebt? En vraag jij je, zoals iedereen, af waarom jij er last van hebt? Of denk je: hoe leer ik leven met weinig zelfvertrouwen? Eigenlijk hoef je dit niet te kunnen, want iedereen kan zijn zelfvertrouwen weer opbouwen.

Je hebt de eerste stap gezet

Van jezelf inzien dat je vaak negatieve gedachten over jezelf hebt, is de eerste en belangrijkste stap. Waarschijnlijk begrijp je ook van jezelf dat je gedachten een eigen leven aan het leiden zijn. En dat je dingen van jezelf vindt die waarschijnlijk niet kloppen. Maar ja, het snappen is één, er iets aan kunnen doen…

Een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen is vaak aangeleerd door bepaalde negatieve ervaringen. Niemand wordt hiermee geboren. Wat je kunt aanleren, kun je gelukkig ook afleren! Dit kan je doen door op een andere manier te leren kijken naar jezelf, je omgeving en de wereld. Als je in jezelf gelooft, kan je zowel met successen als met onvermijdelijke tegenvallers in het leven omgaan.

Behandeling van een laag zelfvertrouwen

Ik zal met je op zoek gaan naar de onderliggende irreële overtuigingen. Die kunnen worden aangepakt middels cognitieve gedragstherapie. Je krijgt wekelijks huiswerkopdrachten mee die je inzicht zullen geven in jouw kijk op jezelf.

Als het lage zelfvertrouwen een gevolg is van nare ervaringen in je voorgeschiedenis, kan EMDR ook van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast werkt Neurofeedback goed ter ondersteuning van je brein. Het komt er eigenlijk op neer dat we je eigen gedachten opnieuw gaan programmeren, van negatief naar positief.

Contact

Als je voelt dat je tegen je onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen blijft vechten, neem dan contact op met brainsound, Therapie Den Haag. De eerste stap heb je tenslotte al gezet!