Angst en paniek – Therapie Den Haag

Angst

Angst is een nuttige emotie. Het waarschuwt je voor gevaar en helpt je om erop te reageren. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Als het nodig is, kun je snel reageren met vechten, vluchten of bevriezen en daar is niets mis mee.

Wanneer je echter met angst reageert op situaties waarin er geen daadwerkelijk gevaar dreigt, wordt angst een probleem.

Dit is angst die buiten proportie is of je maar niet loslaat. Die is niet meer nuttig of handig, maar zit je in de weg. Je doet sommige dingen niet meer, misschien heb je er zelfs vriendschappen of werk door verloren.

Je bent niet zomaar bang, je bent ontzettend BANG!! Vaak ben je bang voor de angst en ben je van tevoren al bang dat jij je angstig zult gaan voelen. De angst is wie je bent, het is onderdeel van jou. Je spreekt dan van angstklachten of een angststoornis.

Je hebt heel veel verschillende soorten angsten zoals:

Gegeneraliseerde angststoornis: Dit is een aanhoudende angst met als symptomen rusteloosheid, slaapproblemen en piekeren. Deze vorm van angst is erg breed en omvat stress en andere spanningsklachten. Een belangrijk kenmerk is dat deze angst geen betrekking heeft op objecten. Je hebt een soort chronische bezorgdheid over bijvoorbeeld kinderen of werk.

Paniekstoornis met/zonder agorafobie: Dit omvat steeds terugkerende paniekaanvallen. Tijdens de periodes dat er geen aanval is, heb je angst om een nieuwe aanval te krijgen. Agorafobie is een angst waarbij je situaties (grote ruimtes, pleinen, groepen mensen) ontwijkt waarvan je denkt dat deze voor moeilijkheden zullen zorgen. De angst wordt gekenmerkt door lichamelijke verschijnselen als zweten, duizeligheid, hartkloppingen en trillingen.

Obsessieve compulsieve stoornis: Je hebt steeds terugkerende gedachten of voorstellingen (obsessies) of dwanghandelingen (compulsie). Een goed voorbeeld is smetvrees. Vaak zien mensen met deze angst handelingen als zinloos en proberen ze deze te onderdrukken.

Sociale fobie, sociale angststoornis: Hierbij heb je een aanhoudende angst voor situaties waarin je mogelijk kritisch wordt beoordeeld door anderen. Vaak moet je dan erg blozen, krijg je hartkloppingen, ga je zweten en trillen.

Specifieke fobie: Dit is een hevige en aanhoudende angst voor een bepaald object of een bepaalde situatie (spinnen, hoogte). De gebruikelijke behandeling is blootstelling aan de angstverwekkende situatie.

Waarschijnlijk weet je wel dat jouw angst niet reëel is, maar dat helpt je niks. Je bent bang! En je hebt geen idee hoe je van je angst af kunt komen.

Mensen met angstklachten zijn met EFT, Neurofeedback en EMDR erg goed te behandelen. Het maakt daarbij niet altijd uit of je weet hoe de angst is ontstaan of dat de oorzaak onduidelijk is.

Vertel je verhaal

Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van angsten? Vul dan hier het contactformulier in of neem direct contact op via 06 19312236 met brainsound, Therapie Den Haag.