EMDR – Therapie Den Haag

Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een behandeling die je kunt volgen als je last blijft houden van de gevolgen van een traumatische of nare gebeurtenis. Beelden van de situatie komen naar boven en blijven je achtervolgen. Ze geven je een rotgevoel en maken dat je verandert in hoe jij denkt en handelt.

Onder traumatische gebeurtenissen verstaan we bijvoorbeeld een verkeersongeval, een overlijden in de familie, een overval, mishandeling, het verlies van een baan of ziekte. Daarnaast kan EMDR tegenwoordig ook goed helpen als ondersteuning wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, angst en/of paniekklachten.

EMDR is een relatief nieuwe behandelmethode. Een eerste versie werd in 1989 beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde en wetenschappelijk bewezen behandeling die jou helpt de ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Het doel van de methode is om je te bevrijden van de emotionele lading die gekoppeld is aan die gebeurtenis.

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de sessie ga je naar het nare beeld dat we van te voren hebben vastgesteld. Je denkt hieraan terug, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Terwijl jij denkt aan het nare beeld, zorg ik voor de afleidende stimulus. Ik begin altijd met een hoofdtelefoon met piepjes aan beide kanten. Daarnaast gebruik ik de oogbewegingen en tappen op beide knieën. Dit gaat in sets. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden bij je op gang, en soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.

De taps, de afleidende stimulus, zullen er langzamerhand toe leiden dat het natuurlijk verwerkingsmechanisme wordt gestimuleerd met als gevolg dat jouw herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis meer een plek krijgt.

Na afloop van een EMDR-therapiesessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed, al kun je hierdoor soms het gevoel krijgen even de regie kwijt te zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is handig om een dagboekje bij te houden en op te schrijven wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende sessie aan de orde komen.

Hoe lang duurt EMDR?

Hoeveel sessie er nodig zijn, hangt helemaal af van hoe zwaar je trauma is en hoeveel klachten je ervan hebt. Over het algemeen is de EMDR kortdurend en kunnen we binnen een aantal sessies de ergste lading weghalen.

Contact

Denk je dat EMDR ook voor jou zal werken? Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact met me op. Je kunt mailen of bellen met brainsound, Therapie Den Haag.